Društvene mreže i povezivanje

Kako društvene mreže utječu na ranking stranice i poslovanje?

U posljednje vrijeme sve više se u svijetu priča o tome kako se optimizacija za tražilice (SEO) mijenja iz dana u dan, i da praktično ne postoji jasno definirano pravilo što najviše utječe na ranking tražilica. Ali činjenica je da postoje određena pravila koja povećavaju vjerovatnost pronalaženja neke stranice na webu. E sada kada se gledaju ta pravila, u trenutku dok pišem ovaj tekst, pravila se već mijenjaju. Ali ono što je neosporno je to da su tražilice toliko moćne da u ranking stranice uzimaju gotovo sve, pa čak i vezu s društvenim mrežama.

Društvene mreže danas su jedan od najjačih komunikacijskih kanala i praktično svaka stranica ima link na društvene mreže, ne samo najpopularnije kao Facebook, već i na manje popularne (u Europi) kao npr. Twiter. Sami link na društvenu stranicu ne povećava SEO osim možda u promilima, ali postavlja se pitanje koliko kvaliteta društvene mreže utječe na ranking stranice.

Mnogi programeri i stručnjaci u It-u misle da društvene mreže nemaju utjecaj na ranking stranice na webu. To je po nekoj definiciji točno jer SEO optimizacija direktno ne uključuje društvene mreže. Međutim, prema istraživanju SearchMetricsiz 2016. godine korelacija između društvenih mreža i rangiranja na Googleu je vrlo visoka. To znači da su stranice koje imaju dobro složene društvene mreže visoko rangirane na Googlovoj rang ljestvici. Da je to istina, pogledajmo prvo statistiku:

Faktor rankiranja

Da bi bolje razumjeli važnost socijalnih mreža, pogledajte na ovome linku kolika je veza između socijalnog ponašanja događaja u svijetu sa socijalnim mrežama: http://www.tylervigen.com/spurious-correlations

Prema Matt Cuttsu Googlovom Webmasteeru: …you have this many followers on twitter or this many likes on Facebook, to the best of my knowledge, we don’t currently have any signals like that in our web search ranking algorithms.  (https://www.youtube.com/watch?v=udqtSM-6QbQ#t=24)

Google dakle ne radi ranking koji je ovisan o društvenim mrežama. Ali ono što društvene mreže čine a samim time povećavaju ranking je sljedeće:

  1. Opcija “podijeli” vodi prema linkovima

Ako pogledate vezu između opcije “podijeli” i krajnjeg učinka linkanja, isto se može najbolje prikazati sljedećom slikom:

SEO utjecaj

Vidljivo je da učinak na SEO ranking ipak postoji, iako je indirektan i nema veze s algoritmom pretraživanja.

Podijelite post

Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin
Share on print
Share on email