Brzina web stranica insertioweb

Je li brzina učitavanja web stranice bitna za SEO ranking?

Jedan od glavnih parametara kvalitete web stranice je SEO ranking, odnosno na koji način google dolazi do podataka s neke web stranice i koliko google “misli” da je vaš web stranica važna, pa s time u vezi se i prilikom pretraživanja stranica stavlja na višlje odnosno niže mjesto u rezultatima prtraživanja.

Kako google koristi algoritam koji uzima u obzir preko 200 različitih parametara da bi odredio poziciju vaše stranice, postavlja se pitanje koji od tih parametara su važniji odnosno koji najviše utječu na ranking stranice.

Možda zvuči malo čudno, ali jedan od glavnih parametara koje google koristi za određivanje rankinga stranice je brzina učitavanja stranice. Brzina učitavanja stranice se može provjeriti na Google Insightslinku, iako prema nekim SEO stručnjacima, način provjere google insightsa nije baš najbolji jer postoje i drugi servisi koji mogu provjeriti brzinu učitavanja stranice i koji pokazuju malo drugačije rezultate. I sam sam testirao Google insights i ustanovio sam da je algoritam s kojim Google radi drugačiji nego drugi servisi koji daju kompletnu “krvnu sliku” stranice. Isto tako dok na drugim servisima dobijete cjeloviti izvještaj i znate što treba popraviti, na Googlovom servisu samo piše: treba ovo ili ono, ali ne piše detaljno što i zbog toga ovaj servis osobno ne koristim već duže vrijeme. Najbolji servisi po meni su GTMetrixPingdomi osobno ih uvijek koristim s obzirom na pomoć koju mi daju ako se stranica ne učitava kako treba.

Bilo kako bilo, prema istraživanju Googla, odnos brzine učitavanja i rankinga u pretraživanju je sljedeći:

Google pozicija

Ako se pogledaju prosječne brzine učitavanja stranice, ovo su rezultati nekih od najvećih industrija u svijetu:

Vrijeme otvaranja

Bez obzira na Google, brzina učitavanja stranica ima utjecaj i na onoga koji pretražuje stranice, pa tako vjerojatnost da će korisnik napustiti stranicu raste s povećanjem vremena učitavanja. Koliki je taj odnos, vidljivo je iz sljedećeg podatka:

1-3 sekunde otvaranje = vjerovatnost napuštanja povećava se za 32%

1-5 sekundi otvaranje = vjerovatnost napuštanja povećava se za 90%

1-6 sekundi otvaranje = vjerovatnost napuštanja povećava se za 106%

1-10 sekundi otvaranje = vjerovatnost napuštanja povećava se za 123%

Dakle, što osnovno učiniti da se ubrza rad stranice:

  1. Izbjegavanje renderiranja JavaScript-a i CSS-a
  2. Izbjegavanje preusmjeravanja stranica
  3. Uključivanje kompresija
  4. Uključivanje Cacha (preloading)
  5. Minificiranje JavaScript-a
  6. Minificiranje CSS-a

Podijelite post

Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin
Share on print
Share on email