Reklamiranje na Googlu

Kada nekome radimo web stranice, vrlo često pitanje koje dobijemo je: treba li se reklamirati na Googlu, ili na Facebooku? Pokušati ćemo odgovoriti na to pitanje.

Dakle, jedna od glavnih stvari koje potencijalnog klijenta koji naručuje web stranicu zanima je koliko jako i kada će biti vidljiv na Googlovom pretraživanju jer budimo iskreni, svi mi bi htjeli biti na prvoj stranici pretraživanja.. a to je nažalost nemoguće za sve. Netko je ispred a netko iza.

E sad, zašto je to tako i tko o tome odlučuje?

Kao prvo da ukratko objasnimo na koji način se web stranice preipremaju za Google pretraživanje, poznatije kao SEO. Priprema stranice za Google pretraživanje radi se tak oda se na stranici naprave elementi koji su potrebni za navedeno, a to su oznake tagova, formiranje tekstova, odabir pravih ključnih fraza, pisanje kvalitetnog meta opisa i još niz elementata koje Google uzima u obzir.

Međutim, Google da bi rangirao stranice uzima uz obzir više od 200 parametara koje ne bi ste vjerovali mijenja skoro na dnevnoj bazi. Osim tih sitnih izmjena, Google skoro svake godine, nekad i češće, objavljuje da je napravljen novi algoritam koji je ključan u rangiranju stranica. Naravno, bez informacije što je u pitanju jer bi onda svi to zadovoljavali te optimizacija ne bi imala smisla.

Ono što je važno je da je taj algoritam glavni faktor rangiranja i Google daje natuknice što mi je važno za rangiranje, ali ne i kako postići to što mu je važno pa se onda marketinški i SEO stručnjaci diljem svijeta muče i pokušavaju saznati koji je to bitan element koji se može ugraditi na web stranicu da bi bila bolje rangirana.

Google je najavio da će 2021 godine upotrijebiti potuno novi algoritam koji će uzimati u obzir tri ključna faktora, ali neki drugi faktori koji i sada imaju jako veliki utjecaj na rangiranje će i dalje ostati. Jedan od takvih faktora je klikanje po stranici, ali i tzv. backlinks relevantnih stranica.

Nova stranica kada se napravi niti ima klikanja niti ima backlinks a i još niz drugih elemenata koji su vezani. I kako onda postići klikove i ostalo? Pa jedini način je reklamiranjem. I to tako da se prilikom reklamiranja uzme u obzir da se postigne što više klikova, ne samo zato da Google vidi da je klikano, već zato da se pročujete i da se link na vašu stranicu počne dijeliti među posjetiteljima. Jer i dijeljenje linka i dolazak na stranicu koji nije preko reklama ima itekako bitan utjecaj na rangiranje stranice.

Stoga preporučujemo svima, potrebno se reklamirati u okviru svojih financijskih mogućnosti, ili na Google adwordsu ili na FB (+instagram), ovisno o tematici stranice, a često i na obje platforme. Rekamiranje mora biti dio rutine. Ako ne stalne, onda barem periodične.

Komentiraj