Meta opis u pretraživanju

Meta opis je ključni tekst koji služi tražilicama da znaju o čemu se radi na stranici i da na taj način rangiraju stranicu uz ostale parametre koji se računaju u vrlo kompliciranom algoritmu. Kada se kaže meta opis, u ovome tekstu radi jednostavnosti se to odnosi i na meta naslov i na meta opis.

Da bi se stranica dobro pripremila za pretraživanje, meta opis je potrebno pisati po određenim pravilima. Opis mora sadržavati točno određen broj znakova, mora imati uključene ključne fraze u opisu, mora dati dobru informaciju čitatelju o čemu se radi na pojedinoj stranici, itd. I stoga oni koji rade web stranice imaju alate kojima se navedeno definira.

Kada je meta opis napravljen, stranica se indeksira i onda nakon nekog vremena Google i ostale tražilice prepoznaju stranicu te ju počinju prikazivati sukladno ključnim riječima i sadržaju. Međutim, ponekad se može dogoditi da Google koji je najviše korišteni pretraživač jednostavno ne prikazuje meta opis točno kako je definirano. Isto tako ako se promijeni dio teksta u opisu Google tu promjenu može jednostavno ignororati i ne uzeti je u obzir već stranicu prikazuje prema nekim svojim pravilima. I sada je pitanje, a zašto Google ne želi uzeti navedene promjene u obzir?

Prvo da kažemo ako se to dogodi, ne možete ništa. Ne postoji način da natjerate Google da prihvati promjenu ako je Google već odlučio. Ali za navedeno postoji logično objašnjenje koje se krije u nekoliko razloga:

  1. Meta opis nije relevantan za navedenu stranicu ili objavu. Kada Google prepozna da meta opis nije vezan za sadržaj stranice, tada ne želi prihvatiti promjenu. Isto tako ako je meta opis recimo sastavljen od ključnih fraza, Google će to prepoznati. Iako se radi o Hrvatskom jeziku, Google itekako dobro prepoznaje je li neka rečenica pisana pravilno ili ne.
  2. Kada je navedeni meta opis korišten kod većeg broja drugih stranica. U tom slučaju sami Google ima problem prepoznavanja opisa i zato ne želi prihvatiti promjene.
  3. Meta opsi sadrži riječi koje se ne pretražuju a tekst ih sadrži. Tada Google prepozna da je meta opis loše napisan.

Komentiraj