Web dizajn

Što je web dizajn?

Pojam koji je izrazito sličan grafičkom dizajnu. Za razliku od grafičkog dizajna, web dizajn obuhvaća različite vještine koje se koriste kod izrade web stranica. Dakle, razlika je u tome što se grafički dizajn prvenstveno bazira na samome dizajnu, dok je kod drugog osim samoga dizajna potrebno znati i druge elemente kojima se gradi web stranica kao što su:

Pojam responzivni web dizajn

Kada se kaže web dizajn, onda većina ljudi misli da je to izrada web stranice. To je djelomično točno, dizajn web stranice je uključen, ali osnovni pojam je puno širi pojam od samog izgleda stranice.

Međutim, potrebno je znati kako napraviti web stranicu, kako da ima dobro korisničko sučelje, kako je optimizirati za tražilice, te kako da stranica bude funkcionalna za potrebu za koju je napravljena. Stoga sami “dizajn” je samo dio web stranice u smislu ljepote izgleda.

Povijest

1960. – te godine

Hypertext – Hypertext je izmišljen 1969. godine i to je računalna struktura povezanih jedinica informacija. Razlika između normalnoga teksta i hypertexta je u tome što se hypertext ne čita po redu već se generira dinamički. Također, hypertext je modularan, što znači da se dijelovi uvijek mogu dodavati ili oduzimati. Hypertext kao takav ne mora sačinjavati neku povezanu cjelinu.

hypertext web dizajn
Shema Hypertexta

1980. – te

Razvoj interneta – iako je ideja interneta praktično stvorena izumom hypertexta, pravi razvoj interneta uslijedio je od 1983. godine kada je ARPANET predstavio TCP/IP. Trebalo je nekoliko godina, točnije do 1990. te, kada je Tim Berners-Lee predstavio World Wide Web.

Shema interneta
Shema interneta

Oko 1992. godine

Text dizajn – Razvojem interneta devedesetih godina prve web stranice radile su se klasičnim kodiranjem, a web sranice su dizajnerski bile sastavljene od jednostavnih elemenata teksta sa slikama. Stranice nisu bile responzivne jer mobilna tehnologija je bila tek u povojima.

text insertioweb
Tekst dizajn

Oko 1996. godine

Web dizajn 1.0 – Prve web stranice rađene su isključivo kao statičke stranice koje su se dobijale kodiranjem. Kod ove generacije dizajna stranice su se radile po sistemu redova, stranice su bile neresponzivne, a dizajn je bio takav da su stranice bile natrpane s mnogo informacija.

web dizajn 1.0 insertioweb
web dizajn 1.0.

Oko 2000. godine

Tablični dizajn – dizajn se nije puno razlikovao od počenog dizajna, ali su se stranice počele raditi po principu tablice, odnosno imale su jasniju strukturu redova i tablica, prvenstveno radi bolje organizacije sadržaja web stranice.

2000
Tablično slaganje

Oko 2006. godine

Blog dizajn – Sve većim razvojem informacija, pojavila se potreba za blog stranicama te su se počele pojavljivati stranice čija je prvenstvena namjena bila konstantno nadodavanje informacija u obliku bloga. Sve je modificirano tako da je blog došao u prvi plan.

Blog web dizajn

Oko 2010. godine

Web dizajn 2.0. je bio veliki preokret u dizajnu weba jer su stranice postale responzivne, a dizajn je postao čišći, orjentiran na posjetitelje stranica i ono što je ovdje karakteristično, u dizajn su se počele uključivati veze s društvenim mrežama, linkovi itd. Također su uključene google mape, video animacije i podcasting. Stranice su postale user-friendly i mogle su se obavljati diskusije u realnom vremenu.

web dizajn 2.0.
web dizajn 2.0.

2015. godina

Bootstrap – je skup alata (kreiranih u CSS-u i JavaScript-u) koji omogućava kvalitetnu, brzu i konzistentnu izradu frontend-a web stranice. Boostrap je zapravo skup alata koji omogućavaju vrlo brzu izradu širokog spektra najrazličitijih elemenata web stranice. Neki od tih elemenata su:

  • tipke, polja za upisivanje vrijednosti, tablice,
  • izbornici, drop-down elementi (padajući izbornici),
  • modalni prozori, scroll animacije,
  • tooltip-ovi (animirani informativni okviri za dodatno pojašnjavanje određenog elementa web stranice), ikonice (Glyphicons)
  • različiti izmjenjivači sadržaja (slideri),
  • najvažniji element Bootstrap-a – Grid – responzivna mreža, itd..
bootstrap insertioweb
Bootstrap

2018. godina

Web dizajn 3.0. – ideja je počela 2016. godine kada je 83 Oranges publicirao trendove u dizajnu, ali nova vrsta dizajna se dogodila jednu do dvije godine kasnije. Web dizajn 3.0 uvodi neke nove element, tzv. Overlaping, zatim odmiče se od dizajna Bottstrapa, dizajn je “čist”, i koriste se velike like u zaglavlju ali i na ostalim dijelovima stranice.

web dizajn 3.0.

Sadašnjost i budućnost

U ovome trenutku, izgled web stranica je takav da su stranice responzivne, imaju velike slike, i dizajn je čist s mnogo prostora oko teksta i slika. Međutim, kao uvod u web dizajn, sami izgled stranice nije osnovni element u izradi web stranica već je potrebno napraviti i dobar SEO, potrebno je znati odabrati boje na stranici ovisno o tematici stranice, ali i tipografiju koja će se dobro uklopiti na stranici. Isto tako danas se stranice rade tako da je učitavanje stranice vrlo važno za doživljaj ali automatski i za SEO.

Kako naučiti web dizajn što očekivati u budućnosti u dizajnu je teško predvidjeti, ali ono što se sada zna je da će za stranicu biti sve više važan sadržaj ali i doživljaj bez obzira s kojeg uređaja se stranica otvara. Radite li vaš posao web dizajna kao freelancer, ili ste agencija za web dizajn, svakako ćete morati stalno pratiti trendove u dizajnu kako bi bili up to date za potencijalne kupce.

Komentiraj