Što je SEO?

SEO (Search Engine Optimization) je pojam koji predstavlja metodu optimizacije tražilice kako bi vaš sadržaj bio više rangiran. Optimizacija tražilice je metoda strategije, tehnike i taktike koja služi da se poveća broj posjetitelja na stranici dobivanjem visoko rangiranog položaja na stranici rezultata pretraživanja uključujući GoogleYandexBingi druge tražilice.

Uobičajena je praksa za korisnike internetskog pretraživanja da ne klikaju stranice i stranice rezultata pretraživanja, pa je stranica koja se nalazi u pretraživanju u vrhu tražilice neophodna za usmjeravanje većeg prometa prema web sučelju. Što se stranica nalazi više prema vrhu prtraživanja, to je veća vjerojatnost da će imati više klikova.

SEO dakle osigurava da web stranica bude dostupna tražilici i poboljšava izglede da će tražilica pronaći web mjesto. SEO je obično skup najboljih praksi koji proizvođači web stranica slijede kako bi pomogli postići bolji rang u rezultatima pretraživanja.

Osim navedenog, SEO služi tome da tražilica bude relevantna za korisnički upit za pretraživanje tako da više ljudi klikne rezultat kada se prikazuje u pretraživanju. U tom su postupku isječci teksta i metapodataka optimizirani kako bi se osiguralo da vam je isječak informacija privlačan u kontekstu upita za pretraživanje da bi se dobio visoki klikovni postotak rezultata pretraživanja.

Međutim kako stvar ne bi bila tako jednostavna, mnogi koji izrađuju web stranice misle da je dovoljno staviti prave ključne riječi i da je to dovoljno da stranica bude vidljiva u tražilicama. E, tada će ostati neugodno iznenađeni jer prema podacima iz Google, tražilice su softwarei s visoko razvijenom umjetnom inteligencijom i odabir pozicije stranice na pretraživaču ovoso o više od 200 parametara. To znači da je nekad potrebno čekati mjesecima da bi vašu stranicu tražilice prepoznale i rangorale vas u viši položaj.

Za optimiziranje stranice da što prije dođe u viši rang stranica mora biti povezana s drugim različitima alatima koji služe za optimiziranje sadržaja na webu.

Komentiraj