SEO optimizacija u 2020

Search Engine Optimization je postupak s kojim se web stranice prilagođavaju što boljem pretraživanju na tražilicama. I kada bi postojala jedinstvena i jednostavna pravila za postići dobro pozicioniranje na stranici, onda bi svaka stranica bila dobro pretraživana što je u stvarnosti nemoguće.

Zbog toga uvijek postoji rangiranje web stranica koje ovisi o više od 300 različitih pravila. Pravila koja u ovome trenutku Google koristi za rangiranje se mijenjaju skoro na svakodnevnoj bazi. I zbog toga je nemoguće znati stvarni algoritam koji vašu stranicu rangira bolje ili lošije.

Međutim, iako su pravila komplicirana, uvijek se znalo da postoje određena univerzalna pravila koja morate zadovoljiti da bi stranica bila dobro rangirana. Npr., jedan od najvažnijih parametara koji je i sad važan je tzv. backlinks, odnosno koliko je vaša stranica klikana preko linkova na drugim stranicama. Isto tako važna je i starost stranice te niz drugih parametara.

Ali Google nprestano traži načine kako da stranice što točnije i što bolje rangira prema nekakvim vrijednostima, i od ove godine Google je drastično promijenio strategiju razngiranja gdje je dosadašnja pravila rangiranja praktično stavio iza jednog novog, trenutno Googlu najvažnijeg pravila: relevantnost.

Relevantnost stranice znači da Google u ovome trenutku zna koliko vaša stranica vrijedi. Ne u novčanom smislu već u smislu davanja kvalitetnih informacija. To znači ako stavite “vrijednu i kvalitetnu” informaciju na vašu web stranicu, ta informacija će se dijeliti, drugi će raditi klikanje na tu informaciju, pojačat će se backlinks itd. A što znači kvalitetna informacija? To znači tražena informacija, nova informacija, vezana informacija za neki interesantan sadržaj itd.

To vlasnika web stranicu malo znači jer teško je procijeniti što za Google znači kvalitetna informacija. Ali za vlasnika web stranice to znači samo jedno: na stranicu treba KONSTANTNO stavljati nove informacije i to preko sustava novosti, preko bloga, newslettera itd.

Stoga ako želite da vam se stranica dobro rangira, pronađite interesantan sadržaj i stavite ga na stranicu. Ne jednom. Već stalno u nekim intervalima.

Komentiraj