Pretraživanje na Googlu u 2022. godini

Kako se u svijetu svakodnevno stvaraju stotine tisuća novih web stranica, tako i Google stalno mijenja algoritam za pretraživanje, a nove web stranice sve je teže pozicionirati na pretraživaču. Nakon što je web stranica napravljena, želja svakog naručitelja je pozicionirati svoju stranicu što bolje i što brže naravno na prvo mjesto, ako ne na prvo onda barem na vrhu. Međutim, stvarnost je malo drugačija.

Pozicioniranje web stranice Google radi na osnovu više od 300 parametara, ali nekoliko parametara su najvažniji i to, starost stranice, kvaliteta sadržaja, količina teksta itd. Namjerno smo starost stranice stavili na prvo mjesto da bi vam privukli pažnju na jedan važan element. Google da bi pozicionirao novu web stranicu, prije nego počne pojavljivanje u rezultatima pretraživanja, stavlja web stranicu u nešto što se zove Sandbox. Navedeni pojam koji se može prevesti kao “kutija s pijeskom”, je nešto oko čega su SEO stručnjaci diljem svijeta podijeljeni s obzirom da Google oficijelno ne potvrđuje postojanje Sanboxa (https://isotropic.co/does-the-google-sandbox-exist-today/). Međutim, sandbox itekako postoji s obzirom da je primjećeno da mnoge nove web stranice tek nakon 3-6 mjeseci iskoče prilikom pretraživanja, nakon što Google procjeni “kvalitetu” web stranice.

Ovo je pokazatelj da je kvaliteta web stranice ključan faktor u rangiranju (ovdje se misli na kvalitetu sadržaja, koliko su tekstovi interesantni čitateljima, koliko se tekstovi dijele, koliko ima backlinkova itd.). A to znači samo jedno, da web stranicu treba napraviti s blogom koji će se konstantno nadopunjavati. To je Googlu jedan od ključnih elemenata kvalitete.

Međutim, mnogima web stranica služi u komercijalne svrhe, često kao tzv. “landing page” odnosno samo naslovna stranica koja služi prvenstveno za predstavljanje i kontakt. Kod takvih web stranica rangiranje je puno teže te Google vrlo često niti ne indeksira stranicu ako procjeni da je sadržaj na stranici “siromašan” i da nije interesantan. Za takve web stranice se radi nekoliko drugih metoda kako bi se izbjeglo da stranica završi u Sandboxu https://serpdecoder.com/is-your-website-in-the-google-sandbox/. U svakom slučaju, nekad je potrebno čekati mjesecima da se stranica počne rangirati što može biti vrlo frustrirajuće.

Stoga, ako primjetite da se ne pojavljujete na pretraživanju, javite se te ćemo Vam napraviti neke izmjene kako bi zadovoljili ono što Google traži, posebno sada nakon zadnjeg update-a krajem 2022. godine.

Komentiraj